pantelidisGIF834pix

artinhouse2

kde834p

Καταγραφές οθόνης26 001

«Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης» του Θωμά Αθ. Αγραφιώτη. Δείτε την παράσταση (video)

κοζάνη, ειδήσεις, νέα, Πτολεμαΐδα «Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης» ταξίδεψε στο Φεγγάρι το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου 2023 στις 20.00 στο Δ.Σ. Γιαννιτσοχωρίου, στα όρια των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας.

Η παρουσίαση του εν λόγω έργου εντάχθηκε μέσα στα πλαίσια ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού πρότζεκτ Αστρονομίας, στο οποίο ο ξυπόλυτος ήρωας έβαλε τις δικές του καλλιτεχνικές (και όχι μόνο) πινελιές.

video:

 

Η παράσταση συνοδεύτηκε και από μία εκτεταμένη θεωρητική συζήτηση, τόσο λίγο πριν από την παρουσίαση του έργου και όσο και κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής εκπαιδευτικού περιεχομένου, στην οποία αναλύθηκε διεξοδικά το έργο και οι παιδαγωγικές διαστάσεις του.

Από την άλλη, ήταν μια καλή ευκαιρία για μια απόπειρα ανανέωσης του έργου αυτού με σεβασμό πάντοτε στην παράδοση και στη μεγαλύτερη δυναμική του Θεάτρου Σκιών ως θέαμα και λόγος.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική (πρακτική και θεωρητική) μέθοδο, η οποία αναλύθηκε εκτενώς στην ανωτέρω εκπομπή και θα μας απασχολήσει εκτενέστερα και στην παρούσα στήλη κατά τους προσεχείς μήνες.

Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στην υπόθεση του έργου με μια σύντομη ιστορική αναδρομή:

Πρόκειται για μια κωμική περιπέτεια, από τις πιο αγαπημένες μικρών και μεγάλων, γνωστή με πολλούς παραλλαγμένους τίτλους και αρκετές εκδοχές στο κοινό.

Πρωτοπαίχτηκε στο νεοελληνικό Θέατρο Σκιών από τον πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Ντίνο Θεοδωρόπουλο, όταν αυτός επέστρεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το έτος 1929 στην Πάτρα.

Οι περιπέτειες του Καραγκιόζη στην απλησίαστη μέχρι τότε Σελήνη είχαν φυσικά και καλλιτεχνικό προηγούμενο, καθώς ήδη από την αρχαιότητα ο Λουκιανός είχε προσεδαφιστεί, ποιητική αδεία, στο Φεγγάρι.

Στα νεότερα χρόνια, η Γαλλία άνοιξε το δρόμο αφενός με τον Ιούλιο Βερν και το κλασικό λογοτεχνικό του έργο «Από τη Γη στη Σελήνη» και αφετέρου με τον πρωτοπόρο Γάλλο κινηματογραφιστή Ζωρζ Μελιές και την ταινία του «Ταξίδι στη Σελήνη» (1902).

Κάπως έτσι και ο Καραγκιόζης στον μπερντέ των απίθανων παραδοξοτήτων, ταξιδεύει στο διάστημα ήδη από την εποχή του Μεσοπολέμου και πολύ πριν από τα πρώτα πραγματικά διαστημικά ταξίδια της ανθρωπότητας.

Ο σκοπός του είναι να σώσει την κόρη του Πασά, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής. Ένας παρανοϊκός επιστήμονας, η Σελήνη και ο Άρης, ακίνδυνα και επικίνδυνα πλάσματα, θα έρθουν αντιμέτωπα με τον ξυπόλυτο αστροναύτη.

Θα τα καταφέρει άραγε ο Καραγκιόζης απέναντί τους; Την απάντηση την έδωσε το λευκό, τεντωμένο και φωτισμένο πανί.

Κάμερα: Μαρία Καραγγελή

Παίζει ο Θωμάς Αθ. Αγραφιώτης

Δημοφιλή Νέα

Σήμερα Τετάρτη 8 Μαΐου -
Χριστόφορος Ζαραλίκος

Χριστόφορος Ζαραλίκος "200 ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ" | Δείτε ολόκληρη την παράσταση ! (video)


Ο «όρθιος κωμικός» και η «καυστική» πένα του Πιτσιρίκο…

Νατάσα Κεφαλοπούλου: Κρυολιπόλυση, η αναίμακτη λιποαναρρόφηση στο Medi Renatus στην Πτολεμαΐδα

Νατάσα Κεφαλοπούλου: Κρυολιπόλυση, η αναίμακτη λιποαναρρόφηση στο Medi Renatus στην Πτολεμαΐδα


Η κρυολιπόλυση είναι μία σύγχρονη μη επεμβατική μέθοδ…

19 Μαΐου 1919 - 19 Μαΐου 2024 | Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

19 Μαΐου 1919 - 19 Μαΐου 2024 | Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»


Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ήταν κομμάτι μιας …

Πτολεμαΐδα: Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Παναγιωτίδη «Μύθοι, Παρεξηγήσεις και Άβολες Αλήθειες της Ελληνικής Ιστορίας» (video & φωτογραφίες)
Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες

Ο καιρός για τις επόμενες 6 ημέρες


www.kozani.tv  Δείτε το καιρό αναλυτικά για έξι ημέρες  …

Το μαύρο κουτί...

Το μαύρο κουτί...


Σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στο tvxs.gr.

Πανελλαδικές εξετάσεις: Το χρονοδιάγραμμα - Πότε κλείνουν τα σχολεία